VAR wordt Modelovereenkomst

De VAR wordt per 1 mei 2016 afgeschaft en vervangen door de Modelovereenkomst. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en zzp’ers? Vind hier het antwoord.

Wat is de VAR?

De VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is een document wat in veel gevallen door zzp’ers wordt aangevraagd bij de Belastingdienst. Met dit document verklaart de zzp’er dat hij en zijn opdrachtgever geen arbeidsovereenkomst willen aangaan. Dit geeft de opdrachtgever meestal zekerheid dat hij geen loonbelasting voor de zzp’er hoeft te betalen. Met de VAR wordt nogal eens gesjoemeld waardoor sprake is van schijnzelfstandigheid. De zzp’er heeft vaak één opdrachtgever en doet feitelijk niets anders dan de werknemers die in loondienst zijn.

Wat gaat er veranderen?

Per 1 mei 2016 wordt de VAR vervangen door de Modelovereenkomst. Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen samen een overeenkomst sluiten waaruit moet blijken dat geen sprake is van een arbeidscontract. In tegenstelling tot de VAR zal bij de Modelovereenkomst niet alleen de zzp’er maar ook de opdrachtgever aansprakelijk zijn voor de loonbelasting wanneer achteraf blijkt dat toch sprake is van een arbeidscontract.

Modelovereenkomst

De modelovereenkomst is niet verplicht. De opdrachtgever en zzp’er kunnen ook samen goede afspraken maken over de werkrelatie. Als daar maar uit blijkt dat geen sprake is van een arbeidscontract. Op de website van de Belastingdienst zijn voorbeelden te vinden van modelovereenkomsten die al zijn goedgekeurd. De opdrachtgever hoeft in dat geval geen loonbelasting te betalen. Het is ook mogelijk om een eigen overeenkomst te laten beoordelen door de Belastingdienst.

Maatwerk

De Modelovereenkomsten van de Belastingdienst kunnen volstaan wanneer deze een goede weergave zijn van de feitelijke situatie. Is dit niet zo dan kan dit achteraf tot problemen leiden. Het kan in dat geval verstandig zijn om een overeenkomst op maat te laten maken. Dit geeft tevens de mogelijkheid om aanvullende afspraken te maken die toegespitst zijn op de situatie van de opdrachtgever en zzp’er.

Meer weten?

Reniers Raadgever in recht kan opdrachtgevers en zzp’ers adviseren bij het opstellen en gebruik van modelovereenkomsten. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op via reniers@raadgeverinrecht.nl of stel je vraag via het contactformulier.

 

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.