Nieuws en ontwikkelingen september 2020

Tweede verlenging ondersteuningsmaatregelen Corona

De inkomensondersteuning voor zelfstandige ondernemers die in de knel zitten door Corona wordt verlengd voor een periode van 9 maanden. Per 1 oktober zouden de voorwaarden worden aangescherpt. Naast dat het inkomen van je partner wordt beoordeeld zou nu ook gekeken worden naar het vermogen. Vanwege de extra coronamaatregelen is deze voorwaarde nu uitgesteld naar 1 april 2021. Voor meer informatie kijk op krijgiktozo.nl.

Ook de inkomensondersteuning voor werkgevers is verlengd tot 1 juli 2021. Wel wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd. Zo gaat het minimale omzetverlies per 1 januari 2021 omhoog van 20% naar 30%. Ook worden de vergoedingspercentages geleidelijk afgebouwd. Voor meer informatie kijk op www.uwv.nl/werkgevers .

Inmiddels zijn er ook specifieke financiƫle regelingen voor de Creatieve sector. Voor meer informatie klik hier .

Is payrolling nog wel interessant?

Met de nieuwe regels voor flexibele arbeidscontracten zijn ook de regels voor payrollcontracten veranderd. De wet maakt hiermee voortaan een duidelijk onderscheid tussen een payrollovereenkomst en een uitzendovereenkomst. Dit betekent dat de meer gunstige regels die op uitzendkrachten van toepassing zijn niet langer gelden voor payrollwerknemers. Payrollwerknemers zullen veel meer gelijke rechten hebben als gewone werknemers. Hiermee wordt payrolling een stuk duurder en vervallen de belangrijkste voordelen voor werkgevers. De verwachting is dat het aantal payrollwerknemers fors zal dalen.

Huurprijs tijdens corona

In een eerdere nieuwsbrief gaf ik aan dat door de coronacrisis het soms mogelijk zou zijn om slechts de helft van de huurprijs te betalen. Aan de hand van rechtszaken van de laatste maanden is er nog niet een heel duidelijk beeld te geven over deze mogelijkheid. Wel is te zien dat met name bij de verhuur binnen de horeca sector de rechter bereid was om vanwege corona een huurkorting te geven aan de huurder. De conclusie op dit moment is dat het krijgen van huurkorting per situatie bekeken zal moeten worden. Het zal afhangen of de gehuurde ruimte nog gebruikt kan worden tijdens corona en wat hierover in de huurovereenkomst is afgesproken.

Meer weten of andere vragen? Neem contact op!

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.