Nieuws en ontwikkelingen juni 2020

Verlenging ondersteuningsmaatregelen Corona

De inkomensondersteuning voor zelfstandige ondernemers die in de knel zitten door Corona wordt verlengd tot 1 oktober 2020. Vanaf 1 juni zijn de voorwaarden aangescherpt. Zo zal vanaf dat moment ook gekeken worden naar het inkomen van je partner. Bedraagt het inkomen van je partner meer dan € 1.500,- netto dan heb je geen recht meer op ondersteuning. Voor meer informatie kijk op de website krijgiktozo.nl.

Ook de inkomensondersteuning voor werkgevers is verlengd tot 1 oktober 2020. De opslag op de loonkosten is verhoogd naar 40% en de boete bij voortijdig ontslag is verlaagd. De aanvraag verloopt nog steeds via het UWV.

VOF-overeenkomst nodig?

In de wet is weinig geregeld over de VOF. Het is daarom verstandig om afspraken tussen vennoten schriftelijk vast te leggen in een VOF-overeenkomst. Denk hierbij aan afspraken over hoe om te gaan met het beëindigen van de VOF, het toe- en uittreden van vennoten, arbeidsongeschiktheid, concurrentie, geschillen en vertegenwoordiging van de VOF. Over deze vertegenwoordiging van de VOF kan worden afgesproken dat de vennoten boven een bepaald bedrag toestemming nodig hebben van elkaar om een contract te kunnen sluiten. Het is mogelijk om deze afspraken bij de Kamer van Koophandel te laten registreren zodat deze voor iedereen zichtbaar zijn. De VOF wordt dan beschermd wanneer een vennoot handelt zonder toestemming van de andere vennoten.

Jurist of advocaat de verschillen

Vaak wordt mij de vraag gesteld wat nu eigenlijk het verschil is tussen een jurist en een advocaat. Laat ik beginnen met de overeenkomsten. Ze hebben allebei een rechtenstudie met gedaan  en hebben zich vaak gespecialiseerd in een bepaald rechtsgebied. Ze kunnen je allebei juridisch advies geven en vertegenwoordigen in een rechtszaak. Het verschil is dat een jurist je niet bij alle rechtbanken mag vertegenwoordigen en een advocaat wel. Het gaat dan met name om rechtszaken waarbij het conflict gaat om meer dan € 25.000,-. Een ander belangrijk verschil is dat het tarief van een advocaat vaak hoger is dan van een jurist. In veel situaties zal een jurist je dus prima kunnen helpen met dezelfde kwaliteit tegen een lager tarief.

Meer weten of andere vragen? Neem contact op!

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.