Nieuws en ontwikkelingen december 2019

Wijziging oproepcontracten

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels voor werknemers met een flexibel contract. Het zal vanaf dat moment steeds moeilijker zijn om een wisselend aantal uren te werken. Zo zal je werknemer na een jaar een aanbod moeten krijgen voor het gemiddeld aantal gewerkte uren. Ook moet je werknemer voortaan minimaal 4 dagen van tevoren worden opgeroepen en wordt de opzegtermijn voor je werknemer verkort naar 4 dagen. Wordt de oproep binnen 4 dagen afgezegd dan houdt je werknemer recht op loon over deze uren.

Algemene voorwaarden nodig?

Ze zijn niet verplicht maar gaat er een keer iets mis tussen jou en je klant dan kunnen ze uitkomst bieden.

In de algemene voorwaarden regel je telkens terugkerende afspraken over bijvoorbeeld betalingstermijnen, aansprakelijkheid en hoe te handelen bij geschillen. Ook geven algemene voorwaarden een professionele uitstraling aan je bedrijf.

Het is mogelijk om een standaardmodel algemene voorwaarden te gebruiken. Het nadeel is dat je niet zeker weet of deze voldoende zijn toegespitst op jouw bedrijf. Bij op maat gemaakte algemene voorwaarden is dit wel het geval en weet je zeker dat deze voldoen aan de nieuwste wetgeving.

Wat als je klant niet betaalt?

Wordt je factuur niet betaald door je klant dan kan een incassotraject uitkomst bieden. Wij sturen gratis een aanmaningsbrief naar je klant. Betaalt je klant nog niet dan kan een stevige juridische brief opgesteld worden. Blijft de betaling dan nog steeds uit dan kan een procedure gestart worden bij de rechtbank. In veel gevallen kan een groot deel van de kosten van deze procedure verhaald worden bij je klant. 

Transitievergoeding bij slapend dienstverband

Heb je een werknemer in dienst die langer dan 2 jaar ziek is en niet meer kan werken dan is het verstandig om nog dit jaar het dienstverband te beƫindigen. De transitievergoeding die betaald moet worden aan je werknemer kan namelijk terugbetaald worden door het UWV. Omdat de transitievergoeding per 2020 lager wordt is de verwachting dat het UWV ook een lager bedrag zal terugbetalen terwijl je werknemer mogelijk recht heeft op een hogere vergoeding.

Meer weten of andere vragen? Neem contact met ons op!

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.