Nieuw ontslagrecht, hoe zat het ook alweer?

Vorig jaar zijn de regels voor het ontslagrecht veranderd, maar hoe zat het ook alweer? Weet jij wat het nieuwe ontslagrecht betekent voor jouw werknemers? Vind hier het antwoord op je vragen.  

Wat is er veranderd?

Door het nieuwe ontslagrecht zijn de regels voor tijdelijke en vaste contracten veranderd. Er zijn meer regels gekomen over hoe je als werkgever moet handelen bij een ontslag van jouw werknemer.

Tijdelijke contracten

Belangrijke veranderingen in de regels voor tijdelijke contracten zijn:

  • een proeftijd mag alleen afgesproken worden bij een contract met een langere duur dan 6 maanden;
  • uiterlijk een maand voordat het contract afloopt moet je laten weten of het contract verlengd wordt en onder welke voorwaarden dit gebeurt, wanneer je dit niet doet dan heeft jouw werknemer recht op betaling van een extra maandsalaris;
  • een concurrentiebeding mag alleen bij hoge uitzondering worden afgesproken.

Aantal contracten

Ook de regels voor het aantal contracten dat je met jouw werknemer mag aangaan zijn veranderd. Na een periode van 2 jaar of op het moment dat het 4e tijdelijke contract wordt aangeboden ontstaat een vast contract.

Ontslag

Belangrijke veranderingen in de regels voor een gedwongen ontslag zijn:

  • ontslagaanvragen door economische redenen of bij langdurige ziekte moeten worden ingediend bij het UWV;
  • ontslag om andere redenen moet aan de rechter worden voorgelegd;
  • er bestaat voortaan altijd de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Wanneer je met jouw werknemer met wederzijds goedvinden tot een ontslag komt heeft je werknemer voortaan 14 dagen de tijd om zich te bedenken.

Transitievergoeding

In het nieuwe ontslagrecht is ook een verplichte ontslagvergoeding opgenomen, de zogenaamde transitievergoeding. Bij een gedwongen ontslag zul je jouw werknemer een vergoeding moeten betalen wanneer hij/zij langer dan 2 jaar in dienst is.

Meer weten?

Tot zover de belangrijkste veranderingen in het ontslagrecht. Reniers Raadgever in recht kan je uitgebreid adviseren over de uitzonderingen op de regels. Voorkom onaangename verrassingen en laat de contracten van jouw werknemers controleren.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op via reniers@raadgeverinrecht.nl of stel je vraag via het contactformulier.

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.