Ketenregeling Sportclub

Kan een sportclub afwijken van het aantal tijdelijke arbeidscontracten voordat een vast contract ontstaat? Hoe lang moet de tussenpoos zijn om een vast contract te voorkomen? Lees hier het antwoord op deze vragen.

Aantal contracten

Sinds 1 juli 2015 mag je met je werknemer 3 keer een tijdelijk arbeidscontract aangaan binnen een periode van 2 jaar. Is je werknemer langer dan 2 jaar in dienst of is hij inmiddels werkzaam in de 4e contractsperiode dan ontstaat automatisch een vast contract. De contracten moeten elkaar dan wel met een tussenpoos van minder dan 6 maanden hebben opgevolgd.

Afwijken

Volgens de wet mag in uitzonderingsgevallen bij CAO worden afgeweken van het aantal arbeidscontracten en de totale duur van deze contracten. In de CAO Sportverenigingen is deze mogelijkheid om af te wijken opgenomen. Volgens deze CAO is het mogelijk om 6 arbeidscontracten voor bepaalde tijd aan te gaan binnen een periode van 4 jaar voordat een vast contract ontstaat.

Om deze uitzonderingen ook voor jouw werknemer te laten gelden is het van belang dat de CAO Sportverenigingen van toepassing is op het arbeidscontract. Dit kan door dit duidelijk te vermelden in het arbeidscontract of je als sportclub aan te sluiten bij een werkgeversorganisatie in de sport.

Tussenpoos

Sinds 1 juli 2016 is het ook mogelijk om in bepaalde gevallen bij CAO de tussenpoos van 6 naar 3 maanden te verkorten. Gaat je werknemer dan 3 maanden of langer uit dienst dan begint de telling van het aantal arbeidscontracten voor bepaalde tijd weer opnieuw. Dit kan gedaan worden wanneer je werknemer ten hoogste 9 maanden per jaar kan werken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Op dit moment zijn hier in de CAO Sportverenigingen nog geen afspraken over gemaakt maar mogelijk gaat dit in de toekomst veranderen.

Meer weten?

Benieuwd naar hoe jouw sportclub het beste kan omgaan met deze regels? Reniers Raadgever in recht kan je uitgebreid adviseren over het opstellen en verlengen van arbeidscontracten.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op via reniers@raadgeverinrecht.nl of stel je vraag via het contactformulier.

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.