Ontslagvoorstel aan je werknemer?

Wat is een beëindigingsovereenkomst? Waar moet  ik op letten wanneer ik ontslag wil voorstellen aan mijn werknemer? 

Een beëindigingsovereenkomst is een voorstel tot ontslag aan je werknemer met wederzijds goedvinden. In een beëindigingsovereenkomst maak je samen met je werknemer afspraken over de voorwaarden waarop het arbeidscontract eindigt. Het voorkomt de onzekerheid van een ontslagprocedure en zorgt ervoor dat jij en je werknemer op een goede en snelle manier uit elkaar gaan.

 Waar moet ik op letten?

Omdat het de bedoeling is dat jij en je werknemer na het sluiten van de beëindigingsovereenkomst precies weten waar jullie aan toe zijn is het belangrijk om een aantal punten zeker te benoemen. Heeft je werknemer bijvoorbeeld studiekosten gemaakt dan is het goed om op te nemen of deze terugbetaald moeten worden. Is er een concurrentiebeding dan is het ook goed om af te spreken of je werknemer hier nog aan gehouden wordt. Ook kan het belangrijk zijn om afspraken te maken over geheimhouding en wat jullie achteraf over elkaar mogen zeggen. Daarnaast is het verstandig om finale kwijting af te spreken. Dit betekent dat jullie na afloop van het contract niets meer van elkaar kunnen eisen.

Wat is belangrijk voor je werknemer?

Voor je werknemer zal het vaak belangrijk zijn dat hij aanspraak kan maken op een werkloosheidsuitkering. Hierbij is het nodig dat in de beëindigingsovereenkomst wordt afgesproken dat het initiatief tot beëindiging vanuit jou als werkgever komt en je werknemer niets valt te verwijten ten aanzien van het ontslag. Ook zul je de opzegtermijn van je werknemer moeten aanhouden. Is je werknemer ziek dan is het niet verstandig om een beëindigingsovereenkomst aan te gaan. Dit kan voor jullie beiden een risico opleveren. Tot slot kan het zijn dat je werknemer een ontslagvergoeding vraagt.

Bedenktermijn

Wanneer jullie de beëindigingsovereenkomst hebben ondertekend, dan heeft je werknemer het recht om deze binnen twee weken te annuleren. Neem je dit niet op in de beëindigingsovereenkomst dan wordt deze termijn 3 weken.

Meer weten?

Overweeg je om een beëindigingsovereenkomst met je werknemer af te spreken? Reniers Raadgever in Recht kan je adviseren over de mogelijkheden en een goede beëindigingsovereenkomst voor jou en je werknemer opstellen.

Meer weten? Neem contact op via reniers@raadgeverinrecht.nl of stel je vraag via het contactformulier.

 

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.