Huurbescherming bij tijdelijke verhuur

Wanneer heeft jouw huurder recht op huurbescherming? Zijn de regels veranderd bij het verhuren van een huis?

Wat is huurbescherming?

Huurbescherming betekent dat een huurcontract pas eindigt wanneer de rechter dit zegt. Wanneer jouw huurder huurbescherming heeft moet je als verhuurder eerst aan de rechter vragen of het huurcontract  mag stoppen. De rechter kan maar om een aantal redenen het huurcontract stoppen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je jouw huis zelf weer dringend nodig hebt om in te wonen. Een andere reden is wanneer je huurder zich misdraagt. Voldoe je niet aan een van de wettelijke regels dan loop je  het risico dat de rechter geen toestemming geeft om het huurcontract te stoppen.

Tijdelijk huurcontract

Sinds 1 juli 2016 is het gemakkelijker geworden om een tijdelijk huurcontract te stoppen. Je mag nu namelijk één keer een huurcontract met je huurder aangaan wat je kan stoppen zonder dat je de rechter om toestemming hoeft te vragen. Verhuur je een huis dan mag dit huurcontract maximaal 2 jaar duren. Wanneer je een kamer verhuurt dan is de maximumtermijn 5 jaar. Je moet dan wel uiterlijk een maand voordat het contract afloopt aan je huurder laten weten dat het contract niet verder gaat. Ben je te laat dan kan je huurder toch een beroep doen op huurbescherming.

Tussentijds opzeggen

Nog een belangrijke verandering in de wet is dat je huurder het huurcontract voortaan tussentijds kan opzeggen. Dit geldt dus ook voor een tijdelijk huurcontract waarin je dit niet hebt afgesproken.

Vast huurcontract

De regels voor vaste huurcontracten zijn niet veranderd. Jouw huurder zal zich in veel gevallen kunnen beroepen op huurbescherming.

Meer weten?

Benieuwd naar waar je als verhuurder van een huis of kamer nog meer op moet letten? Reniers Raadgever in recht kan je uitgebreid adviseren over het nieuwe huurrecht. Weet wat je rechten en plichten zijn en voorkom problemen met je huurder.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op via reniers@raadgeverinrecht.nl of stel je vraag via het contactformulier.

Raadgever In Recht maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.